Gaat AI het adviesvak veranderen?

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Kunstmatige intelligentie (AI) met vooral ChatGPT is op dit moment booming. ChatGPT is een revolutionair taalmodel ontwikkeld door OpenAI in november 2022, dat ook zijn weg vindt in de financiële wereld. Dit geavanceerde model is getraind om onder andere complexe financiële concepten te begrijpen en nuttige inzichten te bieden aan beleggers en financiële professionals.

Gaat AI het adviesvak veranderen?

Wat is de toekomst voor financieel adviseurs met de komst van AI? In dit artikel zullen we de mogelijke scenario’s en kansen onderzoeken die de komst van AI biedt voor financiële adviseurs.

Evoluerende rol van de financieel adviseur:

Met de opkomst van AI zullen financiële adviseurs waarschijnlijk een verschuiving ervaren in hun traditionele taken en verantwoordelijkheden. Routinematige taken zullen steeds meer geautomatiseerd worden, waardoor adviseurs zich kunnen concentreren op complexere en strategische aspecten van financieel advies.

Samenwerking tussen mens en machine:

In plaats van te worden vervangen door AI, zullen financieel adviseurs steeds meer profiteren van samenwerking met AI-systemen. AI kan adviseren ondersteunen door snelle en nauwkeurige analyses te leveren, terwijl menselijke adviseurs hun unieke vermogen behouden om context, empathie en menselijke intuïtie toe te voegen. Door de kracht van AI te combineren met menselijke expertise kunnen adviseurs een holistisch en geoptimaliseerd adviesproces bieden dat zowel efficiënt als persoonlijk is.

Focus op toegevoegde waarde en specialisatie:

Met routinetaken die worden overgenomen door AI, kunnen financiële adviseurs zich richten op het toevoegen van waarde op gebieden waar menselijke expertise cruciaal is. Advisering op het gebied van financiële planning, belastingadvies, estate planning en vermogensadvies zal steeds belangrijker worden. Financieel adviseurs kunnen hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen waardoor ze zich onderscheiden van AI-systemen en een concurrentievoordeel behouden.

Bij OAKK zijn wij ervan overtuigd dat menselijke waarden als empathie, aandacht, betrokkenheid, intuïtie en ook stijl van presentatie en communiceren zaken zijn die geen chatbot makkelijk zal kunnen kopiëren. De basis van een echte menselijke relatie gaat dieper dan een samenvatting van kennis die wordt overgedragen aan de klant.

In onze visie zijn vermogensopbouw, pensioen en beleggen lastige onderwerpen waar mensen steeds vaker zelf invulling aan moeten geven. Daarom willen wij persoonlijke begeleiding en solide vermogensbeheer bereikbaar maken voor iedereen. Dit kan alleen bereikt worden door slimme technologie in efficiënte klant onboarding en monitor processen volledig te omarmen, zonder de menselijke verbinding te verliezen. Wij noemen dat ‘high techenhigh touch’. De adviseur heeft de centrale rol in pensioen- en vermogensadvies en de klant is bereid hiervoor te betalen, zowel bij het afsluiten als op een doorlopende basis. Zo krijgen de klanten met behulp van technologie een persoonlijke dienstverlening die hen dichterbij belangrijke financiële doelen brengt zoals een goed pensioen en heeft de adviseur in de kern een klant voor de rest van zijn of haar leven.

PS Een deel van dit artikel is geschreven door AI. Wil je weten welk deel? Neem dan met ons contact op 010-2619940 of info@oakk.nl!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

artworks-JCVjQVFanylcf5bJ-rWaS7A-t500x500
45 minuten luistertijd.

New Business Radio: SPECIAL - Dag van de financiële vrijheid

New Business Radio · Willem Johannesma en Hans Betlem – My Personal Finance 4 juni 2024 deel 4   Ontdek...

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer