“Nu instappen of wachten?” Webinar met Lukas Daalder en Willem Johannesma

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Webinar – Oplopende inflatie en lage tot negatieve rente… gaat de rente omhoog of de inflatie omlaag? Zoals Karl Otto Pöhl, een befaamde Bundesbank-president, ooit zei: ‘Inflatie is als tandpasta, eenmaal uit de tube krijg je die er moeilijk terug in’.

Hierbij de link naar het afgelopen webinar waar duidelijk de huidige herfstige omgeving op financiële markten naar voren kwam. De rente loopt op, de inflatie ook en de waardering op aandelenmarkten zijn in absolute zin hoog. Dus de vraag komt naar voren van veel adviseurs en klanten; moet ik nu wel instappen of moet ik wachten?

De belangrijkste take-aways voor adviseurs om hiermee om te gaan zijn wat ons betreft, gesteund ook door Lukas Daalder, de volgende:

  • De huidige onrust is wellicht terecht na een lange ononderbroken stijging maar dat maakt niet dat beleggen niet meer lonend is. Kijk door de ruis heen en beleg gedisciplineerd voor de lange termijn. Geduld wordt beloond, ongeduld juist niet.
  • Het is moeilijk, zo niet vrijwel onmogelijk om goed te timen. De bewegingen gaan ook snel, een dip op markten kan vaak binnen één of enkele dagen weer ingelopen zijn.
  • De klant vraagt niet om een glazen bol van een adviseur maar om een perspectief te geven hoe rendement kan worden gemaakt om doelen te bereiken. Beleggen is één van de opties om rendement te behalen. Als klanten beleggen niet zien zitten, is dat vanzelfsprekend geen probleem maar heeft dit wel impact op de haalbaarheid van de doelen.
  • Zoals in het webinar werd aangegeven ook aangaf, de korte rente blijft naar verwachting nog lang laag en weliswaar stijgt de lange rente maar de inflatie blijft ook relatief hoog. Per saldo wordt de komende jaren nog steeds een negatieve reële rente verwacht. Daarmee is sparen nog steeds geen alternatief om rendement te maken.
    – Als er twijfels zijn, is gespreid instappen een goede optie, bijvoorbeeld over 12 maanden of 4 kwartalen. De kanttekening hierbij is wel dat als de koersen zijn gedaald gedurende de instapperiode, dit geen reden kan zijn om de instap dan uit te stellen.
  • Ook is een keuze voor een lager risicoprofiel dan de klant oorspronkelijk wil, een goede optie. Profielswitches zijn bij OAKK zonder kosten, dus dat levert geen rendementsverlies op. Ook hier een kanttekening; de koersen van obligaties staan ook hoog en als de rente stijgt, zal dit niet goed zijn voor obligaties. Maar de bufferfunctie van obligaties is wel in tact.
  • Bij OAKK is er geen sprake van product advisering, OAKK biedt een dienst aan (vermogensbeheer) waarbij alle beleggingsverantwoordelijkheid bij OAKK ligt.

Hopelijk kunnen jullie hier je voordeel mee doen om klanten op weg te helpen naar financiële vrijheid!

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

artworks-JCVjQVFanylcf5bJ-rWaS7A-t500x500
45 minuten luistertijd.

New Business Radio: SPECIAL - Dag van de financiële vrijheid

New Business Radio · Willem Johannesma en Hans Betlem – My Personal Finance 4 juni 2024 deel 4   Ontdek...

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer