Kwartaalverslag Q2 2020

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Het eerste halfjaar van 2020 was er één van extremen voor financiële markten. We zagen de snelste beursdaling (we kwamen officieel in een zogenaamde bear-markt terecht na dalingen van 20%) in combinatie met het snelste herstel van beurzen sinds een eeuw. De beweeglijkheid van effectenmarkten verpulverde records; nooit was volatiliteit hoger.

Het buitengewone scenario werd ook nog eens onderstreept door de olieprijs die voor het eerst in de geschiedenis negatief was (dus een koper van een vat olie, kreeg geld erbij om dat vat olie te kopen), de rente die nog verder onder nul daalde en de risico-opslagen op een aantal bedrijfskredieten die ongekend snel stegen. Kortom we kunnen met recht spreken van een uniek halfjaar met uitersten.

Een economische recessie lijkt onvermijdelijk na de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende wereldwijde lock-down maatregelen. Maar keer op keer bleek deze inschatting geen enkele waarde te hebben bij het voorspellen van financiële markten, ook niet door de beste economen en insiders. Dat gegeven onderkennen we bij OAKK Beheerd Beleggen al sinds 2003 en is ook één van de pijlers onder ons beleggingsbeleid; wij geloven niet in timing van financiële markten!

Wij beheren uw portefeuille niet op basis van een glazen bol maar met de onwrikbare overtuiging dat u als klant beloond wordt op de lange termijn voor het nemen van beleggingsrisico. Daarbij horen korte termijn bewegingen, hoe extreem ook, die u en ons niet van de wijs moeten laten brengen. De haalbaarheid van uw vermogensdoel van uw rekening staat bij ons centraal en daarop stemmen wij het beheer af van uw portefeuille. Dat betekent dat we niet op elke korte termijn beweging zullen reageren, dan wordt een belegger speelbal van marktbewegingen. Wel zullen we samen met uw financieel adviseur de haalbaarheid van uw doel blijven monitoren en waar nodig aanpassingen qua inleg, horizon en/of risicoprofiel doorvoeren.

Portefeuille beleid

Als beheerder van uw vermogen loodsen wij uw portefeuille zo goed mogelijk door deze turbulente periode heen. Dit hebben we gedaan door enerzijds de rust te bewaren gedurende de felle marktuitslagen en anderzijds de focus te houden op het risico van de portefeuille. Daarom hebben we aan het begin van dit kwartaal een aantal wijzigingen doogevoerd om zowel de spreiding van de portefeuille verder te verbeteren als het opwaarts potentieel te ondersteunen. Wij hebben naast de herbalancering van een aantal Skills fondsen ongeveer de helft van het Blackstone Diversified Multi Strategy Fund verkocht en de opbrengst geinvesteerd in Lombard All Roads funds. Het Blackstone fund had te maken met een scherpe koersdaling in maart/april door vooral scherpe koersdalingen in kredietmarkten. Wij houden vertrouwen in de fondsbeheerder Blackstone maar vonden het verlies te groot. De All Roads funds beleggen meer flexibel en dat kwam tot uiting tijdens de extreme marktbewegingen. Het verlies werd beperkt gedurende de scherpe beursdalingen maar in de sterke herstelfase van de markt werd weer geprofiteerd van de stijging. Al met al is uw portefeuille zo beter gepositioneerd in de huidige nog steeds onzekere omgeving.

In het marktengedeelte van uw portefeuille is dit kwartaal actief gerebalanced tussen aandelen en obligaties zodat er op aantrekkelijke niveaus de positie in aandelen kon worden opgehoogd. De fondsen lieten een sterk herstel zien op basis van de positieve marktbewegingen tot en met juni. De strategieverschillen tussen de fondsbeheerders Blackrock en Dimensional kwamen tot uiting door uiteenlopende rendementen in de meest offensieve en defensieve portefeuilles. Waarbij de eerste beheerder beter scoorde aan de offensieve kant door meer allocatie in technologie aandelen en de laatste beter in defensieve portefeuilles door een zwaardere weging in staatsobligaties.

Zorgen over de nabije toekomst zijn er wel degelijk. Zijn beurzen niet te ver vooruitgelopen, komt er een tweede pandemie-golf die de eerste golf overschaduwt, leiden de ongekend grote steunpakketten en monetaire financieringen niet tot inflatie en verhoging van belastingen? Zonder een antwoord te geven op deze vragen, hebben we wel degelijk oog voor deze zaken en is ook de reden waarom we kiezen voor een zeer brede spreiding over aandelen en obligaties en voor 20% tot 25% bij de OAKK Solid Portfolios in Skills beleggen om beter bestand te zijn tegen deze mogelijke tegenslagen.

The only thing we have to fear is fear itself.”- Franklin D. Roosevelt

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

artworks-JCVjQVFanylcf5bJ-rWaS7A-t500x500
45 minuten luistertijd.

New Business Radio: SPECIAL - Dag van de financiële vrijheid

New Business Radio · Willem Johannesma en Hans Betlem – My Personal Finance 4 juni 2024 deel 4   Ontdek...

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer