Kwartaalverslag Q4 2020

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Vorig jaar was alles anders dan anders door de wereldwijde Covid pandemie. Het virus heeft van ons aanpassingen gevraagd die we vóór deze periode als absurd zouden hebben gezien. Maar als er één ding is wat we het afgelopen jaar hebben ervaren, is de flexibiliteit en weerbaarheid van de maatschappij en de economie op een onvoorstelbare gebeurtenis.

Er is binnen één jaar een grote draai gemaakt naar een digitale economie, zijn steunmaatregelen door een normaal stroperige overheid in een recordtempo ter beschikking gekomen, zijn er meerdere werkende vaccins ontwikkeld en hebben getroffen ondernemers zich veelal aangepast en veerkracht getoond. Deze weerbaarheid veroorzaakte de grootste golfbeweging die we ooit zagen op aandelenbeurzen; van de snelste en diepste ‘bearmarkt’ naar nieuwe recordstanden binnen een jaar.

Als 2020 het jaar van het virus is, dan is 2021 het jaar van de vaccins. Financiële markten rekenen er op dat voor de zomer er sprake kan zijn van een terugkeer naar normaal. Er is veel geld beschikbaar bij consumenten door spaaroverschotten wat dan een flinke impuls aan de economie moet kunnen geven. Een belangrijke vraag is of de inflatie gaat oplopen en welke uitwerking dat heeft op de rentestand. Het meest waarschijnlijke scenario is dat inflatie gaat toenemen maar de rente niet in dezelfde mate. Dat is op zichzelf niet direct slecht nieuws voor aandelenmarkten maar wel slecht voor obligaties en spaargeld vanwege de reële geldontwaarding. Wat te doen met obligaties (en spaargeld) is dan ook een thema waar wij bij OAKK veel aandacht voor hebben.

Eenvoudige antwoorden zijn er niet. Je kunt het toenemende risico dat hangt aan obligaties, door de uiterst lage of zelfs negatieve rendementen, niet zo maar afwentelen door meer in aandelen te gaan beleggen. Deze beleggingscategorie brengt nu eenmaal weer meer risico met zich mee. Het is wel een optie om meer risico te accepteren voor een acceptabel rendement, mits dit past in uw eigen risicoprofiel en u genoeg tijd heeft om op korte termijn marktschommelingen op te vangen. OAKK verlaagt het risico van portefeuilles op een efficiënte wijze door meer te spreiden over andere bronnen van rendement met de toevoeging van Skills in portefeuilles. Bredere spreiding is dan ook ons antwoord op de vraag naar risicobeperking.
Het afgelopen jaar was het ondanks alles toch nog een behoorlijk goed jaar voor beleggers, vooral in de meer offensieve profielen.

“Money’s greatest intrinsic value—and this can’t be overstated—is its ability to give you control over your time.” – Morgan Housel, The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

artworks-JCVjQVFanylcf5bJ-rWaS7A-t500x500
45 minuten luistertijd.

New Business Radio: SPECIAL - Dag van de financiële vrijheid

New Business Radio · Willem Johannesma en Hans Betlem – My Personal Finance 4 juni 2024 deel 4   Ontdek...

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer