Kwartaalverslag Q1 2019

Kwartaalverslag Q1 2019

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Beleggers werden beloond voor het behouden van hun rust na een teleurstellend 2018 toen aandelen met forse percentages daalden. Het vierde kwartaal van 2018 was een van de slechtste kwartalen ooit voor de wereldwijde beurzen met dalingen van meer dan 10%. Januari begon juist met een flink koersherstel door afnemende spanningen in de handelsoorlog tussen China en de VS en een meer gematigde toon van de Federal Reserve over mogelijke renteverhogingen. Na de val van aandelen in december, veerden de aandelenkoersen weer op met ca. 10% en daalden de rentes hard, zowel op staatsobligaties als bedrijfsobligaties.

 

De Duitse tienjaarsrente zweeft alweer rond het nulpunt, en ook het effectief rendement (de yield) op Nederlands overheidspapier is zonder vergrootglas nauwelijks meer waar te nemen. Voor korter lopende staatsobligaties zijn de rentes al veel langer negatief.

Portefeuille
De Skills die juist in december goede resultaten behaalden en het verlies van de OAKK Solid Portfolios flink beperkten, bleven logischerwijs in januari en februari achter bij deze forse  sentimentsverandering. Maart daarentegen was juist weer een erg goede maand voor Skills terwijl aandelen een lichte plus lieten zien. Met name trendvolgende fondsen deden het goed die maand met plussen van 5% tot 8% door trends in vooral obligaties door de dalende rente en ook trends in energiemarkten door de stijgende energieprijzen.

De arbitragefondsen rendeerden positief in het eerste kwartaal met gemiddeld ca. 2% met een hele lage beweeglijkheid. De arbitragefondsen profiteren vooral van grotere uitslagen in markten zodat er grotere koersverschillen ontstaan waar zij van kunnen profiteren, dat was (nog) niet het geval.

Het multi strategy deel van de Skills behaalden ca. 4% rendement in het eerste kwartaal met een laag risicoprofiel vooral door goede resultaten in bedrijfsobligaties. Per saldo behaalden de OAKK Solid Portfolios door de Skills sinds de daling in december en stijging in het eerste kwartaal een licht beter resultaat met een beduidend lagere beweeglijkheid, geheel conform het doel van ons beleggingsbeleid.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

artworks-JCVjQVFanylcf5bJ-rWaS7A-t500x500
45 minuten luistertijd.

New Business Radio: SPECIAL - Dag van de financiële vrijheid

New Business Radio · Willem Johannesma en Hans Betlem – My Personal Finance 4 juni 2024 deel 4   Ontdek...

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer