Box 1 – waarom OAKK hierin onderscheidend is – zoek de 10 verschillen!

duurzaamheid

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

OAKK levert een onderscheidende dienst voor bancaire lijfrentes. In een eerdere nieuwsbrief hebben we al 7 redenen gegeven waarom je voor OAKK zou kiezen bij je Box 1-oplossing. Zie hier.
In dit artikel gaan we een laag dieper: wat zijn de verschillen tussen OAKK en andere Box 1 oplossingen (verzekeraar of bancair)?

Waarom deze verdieping? Omdat we merken dat het niet altijd makkelijk is het onderscheid te zien tussen de verschillende vormen van dienstverlening in Box 1 en wat dat voor de klant betekent voor nu en op lange termijn.

Wat is het verschil tussen OAKK en andere aanbieders?

1. OAKK levert een dienst, namelijk individueel vermogensbeheer en geen beleggingsproduct zoals veel andere aanbieders. OAKK belegt niet in huisfondsen maar in een individueel voor klanten beheerde portefeuille. Een niet te onderschatten verschil. Want hoewel een huisfonds het nu misschien goed heeft gedaan, zegt dat niets over de toekomst. Er zijn voorbeelden te over van door Morningstar met 5 sterren gewaardeerde fondsen die enkele jaren later onderaan bungelen, zijn overgenomen door een andere partij of anderszins niet meer aantrekkelijk zijn. Waarom is dit zo belangrijk? In de praktijk maken de meeste mensen één keer een keuze voor een bepaalde belegging in Box 1 en daarna wordt er niet meer naar omgekeken. Er wordt niets aangepast, ook al rendeert het gekozen fonds allang niet meer ten opzichte van de verwachting. De klant hoeft bij OAKK niet naar de portefeuille om te kijken, wij nemen die verantwoordelijkheid over, herbalanceren de portefeuille en vervangen componenten in de portefeuille als er beter alternatieven beschikbaar zijn. Dat geeft rust en houdt de klant doelgericht.

2. Het vastzetten van lijfrentes op rente zoals gebruikelijk was, levert door de extreem lage rente te weinig op. Nu levert een rondje langs aanbieders tussen de 1% en 1,5% per jaar aan rendement als dit wordt vastgezet voor een periode van 20 jaar. Een stijgende rente lijkt er voorlopig ook niet in te zitten. Het vastzetten van geld op een dergelijk lage rente kan welbeschouwd alleen maar verstandig zijn als er geen enkele fluctuatie gewenst is voor de uitkering. Voor de opbouwfase is het vastzetten op deze rente funest, immers, de inflatie is hoger dan de rente. OAKK levert 4 profielen waarbij het defensieve profiel met een erg lage beweeglijkheid een rendementsverwachting heeft van gemiddeld 3,6% per jaar voor de komende 20 jaar met 0,6% kans dat het cumulatief rendement in 15 jaar negatief is. Dat is nog lager bij gespreide stortingen doordat er dan ook in slechte tijden wordt bijgestort, hetgeen de gemiddelde aankoopprijs kan doen dalen.

3. Bij OAKK is geen overlijdensrisicoverzekering nodig, want bij overlijden vervalt de portefeuille niet aan de verzekeraar maar aan de erven, een belangrijk voordeel voor een bancaire oplossing zoals OAKK.

4. Onze totale fondskosten met Skills zijn weliswaar hoger dan zonder Skills, maar daar staat een aantoonbaar lager risico tegenover (vooral in slechte beurstijden) en daardoor een betere risico/rendementsverhouding. Winnen door minder te verliezen. Is de kostencomponent een belangrijker uitgangspunt dan de risico/rendementsverhouding dan is de zogenaamde OAKK Markten portefeuille (waar wij beleggen zonder Skills) een goede oplossing met lagere kosten. Vraag ernaar bij de OAKK Consultants Benjamin Prins of Martijn Borger op 010 2619940.

5. OAKK rekent geen instapkosten, de meeste aanbieders wel. Zeker bij periodiek beleggen is dit een voordeel. Wij beschouwen periodiek beleggenals een hele goede manier om gedisciplineerd vermogen op te bouwen. Door geen instapkosten (en geen uitstapkosten!) te rekenen, is de drempel laag om hiermee te beginnen, bij OAKK kan dit vanaf 100 EUR per maand of per kwartaal.

6. Een te rooskleurige voorstelling van zaken over eindkapitaal. Verzekeraars zijn in de beleggingsverzekeringen na 2018 verplicht de zogenaamde EID methode laten zien (Essentiële Informatie Document methode). Ze moeten dan 4 scenario’s gebruiken over de afgelopen 5 jaar:
• Stress scenario
• Ongunstig scenario
• Gematigd scenario
• Gunstig scenario
Bij een gematigd scenario (komt overeen met 50% kans op haalbaarheid en wordt veel gebruikt als indicatie voor toekomstig rendement) met een 100% aandelenportefeuille (en dus met een hoog risico en niet direct geschikt voor aanvullend pensioen, maar we zien wel dat dit in de praktijk gebruikt wordt) komen aanbieders op 7,25% per jaar uit. Dat geeft o.i. een te rooskleurig beeld voor de toekomst. Reëler is om te kijken naar onze rendementsprojecties (zie hier). Deze zijn doorgerekend volgens de laatste inzichten van pensioenfondsen en de vereniging van beleggingsanalisten en zijn netto na kosten. Voor de klantbeleving is het belangrijk dat juist verwachtingen getemperd worden in plaats van het doortrekken van de rendementen van de afgelopen jaren. Teleurstelling is immers de oogst van een te hoge verwachting .

7. De OAKK oplossing is alleen beschikbaar via de betere adviseur en niet rechtstreeks af te sluiten. Alleen hij of zij kan inzicht en overzicht geven wat de beste oplossing is voor de klant. Deze samenwerking maakt dat er met een onafhankelijke en holistische blik naar een Box 1 oplossing wordt gekeken. Dat gaat verder dan het alleen kijken naar de fiscale voordelen.Het is vooral gericht op het bereiken van doelen voor de oude dag.

8. OAKK biedt in de adviseur- en de klantenportal in één overzicht zowel de Box 1 portefeuille als een eventuele Box 3 portefeuille. Daardoor kunnen de klant en de adviseur de beleggingen goed volgen en zien als onderdeel van hun totale oudedagsvoorziening. Daarnaast biedt OAKK een unieke Monitoring tool zodat zowel de klant als de adviseur de beleggingen altijd laten aansluiten bij de persoonlijke doelstellingen. Een wijziging van het risicoprofiel is hiermee eenvoudig te realiseren; life-cycle beleggen op individuele basis want iedere klant is uniek.

9. OAKK is bezig om nog dit jaar ook de uitkerende variant aan bieden waardoor klanten ook na de opbouwfase kunnen blijven beleggen in de unieke OAKK Box 1 oplossingen. Zeker met de huidige extreem lage rente, zie verschil 2, zien wij een sterke behoefte aan andere aanvullend pensioen oplossingen die kans bieden op hogere periodieke uitkeringen.

10. De belastingdienst staat toe dat kosten die adviseurs maken in het kader van beleggingsdiensten mogen worden onttrokken van de OAKK Box 1 beleggingsrekening. Dat komt omdat de adviseur ondersteunende beleggingsdiensten verricht binnen het OAKK concept. Dit is goed nieuws voor klanten van OAKK, omdat hiermee de kosten voor de dienstverlening bruto ten laste gaan van zijn of haar aanvullend pensioen en de klant dus netto meer overhoudt. Ook gaat het ten laste van een ander ‘potje’. In het dienstverleningsdocument is duidelijk omschreven waarom de adviseur ondersteunende diensten verricht binnen het OAKK concept, zie hier.

Wil je meer weten of OAKK Box 1 ook voor jou klanten een geschikt aanvullend pensioen oplossing is, bel dan met Benjamin Prins of Martijn Borger op 010 2619940 of mail ons op info@oakk.nl!

OAKK – WIE ZORGT ER VOOR JOUW OUDE DAG?

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks vrijblijvend onze nieuwsbrief vol inspiratie en recente ontwikkelingen.

Mogelijk ook interessant?

mpf 7 mei
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Niet-traditioneel beleggen onder de loep

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 7 mei 2024 deel 1 In onze...

2e2f9c2b-ab38-22d3-23a9-23faedef1943 (1)
4 minuten leestijd.

Wat is de toegevoegde waarde van een financieel adviseur nou echt?

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere...

artworks-l0XXFhqiyxW8ImRF-MkyzJA-t500x500
10 minuten luistertijd.

New Business Radio: Is de beurs overgewaardeerd?

New Business Radio · Willem Johannesma (OAKK Capital Partners) – My Personal Finance 2 april 2024 In de laatste My...

Een vermogensoplossing voor elke situatie,
OAKK voor jou!

Solide beleggingsoplossingen,
OAKK voor jou!

Beurs – World Trade Center, 13e etage
Beursplein 37 – 3011 AA Rotterdam

Algemeen

info@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Support

support@oakk.nl
+31 10 26 19 940

Beoordeling 2023, Vermogensbeheer