De afgelopen dagen lieten financiële markten weer zien dat volatiliteit nooit ver weg is, beurzen lieten vooral in de VS scherpe dalingen en ook herstel zien met grote uitslagen. Het brandalarm ging af op de beurs en iedereen ging er maar vanuit dat het geen brandoefening was en verliet uit voorzorg het pand. De oorzaken zijn niet eenduidig, vooral de oplopende rentes op Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) gaven beleggers kopzorgen, hoewel de reden van de rentestijging ingegeven is door goed economisch nieuws.

De OAKK Solid Portfolios zijn vanzelfsprekend niet immuun voor deze bewegingen. Het Markten gedeelte gaat mee met de bewegingen op aandelen- en obligatiemarkten. Zowel via BlackRock als Dimensional hebben we een brede portefeuille opgezet over alle aandelen- en obligatiemarkten. Spreiding is immers de enige gratis lunch in de beleggerswereld.

Graag nemen wij je ook mee in het Skills gedeelte. Dit splitsen we op in de drie sub-strategieën die OAKK heeft geselecteerd; Trendvolgend, Arbitrage en Multi-Strategy. Wij hebben gisteren direct gehad met onze geselecteerde fondsmanagers voor een update, hieronder een samenvatting hiervan.

Trendvolgende fondsen volgen de opgaande en neergaande trends in een grote hoeveelheid markten, niet alleen aandelen en obligaties maar ook commodities, valuta’s en metaalmarkten. Deze trends waren afgelopen maanden duidelijk omhoog (‘risk on’). Dus in de trendomslag van maandag gaven trendvolgende fondsen een deel van de opgebouwde winsten weer terug. Pas als de dalingen structureel zijn, zullen deze fondsen gaan profiteren van de neerwaartse markten en ´crisis alpha´ leveren. AHL Trend en in mindere mate Windmill Trend Evolution staan nu licht in de min voor het jaar, gemiddeld -1,5%.

Arbitrage maakt gebruik van prijsverschillen en grote uitslagen in markten leveren in theorie ook meer kansen op. Dit bleek ook nu, Mint Tower behaalde een plus de afgelopen dagen en staat na een uitstekende januari maand ook in februari in de plus. Helium is meer gericht op fusie-arbitrage en die prijsverschillen manifesteren zich over een langere periode. Helium moet een gedeelte van de januari winst weer teruggeven maar staat per saldo in de plus voor het jaar. Gemiddeld staat arbitrage +2% dit jaar.

Multi-Strategy is een brede waaier van strategieën in macro, aandelen en credit. Deze spreiding maakt dat ze een lage samenhang hebben met aandelen en obligaties met een risico dat vergelijkbaar is met bedrijfsobligaties. Dat bleek ook afgelopen maand en dagen. Blackstone UCITS fonds behaalde een klein verlies afgelopen dagen en staat ca. 0,5% in de min voor dit jaar.

Conclusie: de afgelopen dagen laten Skills zien dat ze het risico van de portefeuilles dempen. Pas bij voortdurende dalingen (en wij wagen ons niet aan een voorspelling hierover) zal ook trendvolgend profiteren van de nieuwe trends en kan het Skills gedeelte als geheel nog meer waarde toevoegen. Vervolgen markten hun lange termijn stijgende trend, zien we dat Skills bijdragen door een betere risico/rendementsverhouding van de portefeuille.

Mocht u nog vragen hebben. laat het ons graag weten.

Auteur


Willem Johannesma
Willem heeft vanaf december 1989 tot 2003 gewerkt in particulier vermogensbeheer bij vooraanstaande private banks. In 2003, na de dotcom-crisis, heeft hij samen met Arthur Hopstaken het bedrijf Hopstaken Johannesma & Co opgericht, het huidige HJCO Capital Partners.

ALLE NIEUWSBERICHTEN

SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft vermogensbeheer, de OAKK tool, en andere interessante onderwerpen. Zonder dat wij u spammen.