In deze nieuwsbrief;

- Succesvolle bijeenkomst bij BlackRock 17 mei jl.
- Wat goed voor je is, doen we niet altijd
- OAKK introduceert nieuwe tariefstructuur
- Update van OAKK Portals
- Waarom trendvolgend beleggen werkt

Succesvolle bijeenkomst met BlackRock 17 mei jl.

Op 17 mei jl. heeft OAKK samen met BlackRock een seminar georganiseerd op de 17e verdieping bij BlackRock in Amsterdam.

Na de introductie door Benjamin Prins gaf Willem Johannesma namens OAKK een 'deep dive' in de werking en nut van trendvolgende fondsen. Deze trendvolgende fondsen zijn onderdeel van de Skills strategieën in de OAKK Solid Portfolios.

Paul Varela Nunes- Head of Retail Sales Nederland ging dieper in de voordelen van de BlackRock Managed Index Portfolios die OAKK heeft geselecteerd voor de portefeuilles. Deze actief beheerde portefeuilles met iShares van BlackRock worden risico gestuurd waardoor de beweeglijkheid onder controle blijft, ook in tijden van meer stress in markten.

Als laatste nam Dorian Hughes - Head of UK Retail de adviseurs mee op een reis door het veranderende landschap in de UK voor IFA's en de lessen die wij hier in Nederland hiervan kunnen leren. Dit betrof met name zaken als de noodzaak van persoonlijke begeleiding in vermogensopbouw, het outsourcen van het beleggingsbeleid, consolidatie en toenemende groei van indexbeleggen.

Kijk voor een impressie naar:
- Foto BlackRock 1
- Foto BlackRock 2
- Foto BlackRock 3

Wat goed voor je is, doen we niet altijd

Wat goed voor je is, wil je niet altijd ook gelijk doen. Dat begint als kind al met tandenpoetsen en groenten eten maar later hebben ook wij volwassenen de neiging om zaken uit te stellen of erger nog, als een struisvogel te doen alsof het er niet is. Er zijn hele boeken over geschreven, de term procrastinatie, afgeleid uit het Engels procrastination wordt als vakterm gebruikt voor dit uitstelgedrag.

Dat varieert bijvoorbeeld van het aanpassen van ons voedingspatroon, het besef dat we meer moeten bewegen, die plinten verven op de bovenverdieping na de verbouwing en zeker ook  bij veel mensen hun financiële zaken.

Financial planning behelst namelijk het nadenken over de toekomst, eventueel huidige problemen oplossen, mogelijk het  uitgavenpatroon aanpassen en ja, praten over geld. Eigenlijk allemaal zaken die we gewoon liever niet doen.

Bij OAKK zeggen wij het maar recht voor zijn raap: uitstelgedrag in financial planning kost je geld.

Tijd is geld, is een gezegde dat nergens zo opgaat als in financial planning. Ter illustratie, neem twee studievrienden, Christiaan en Max. Max is op zijn 25e begonnen met het periodiek beleggen van 150,- EUR in een mandje van aandelen en obligaties. Christiaan had meer zin om eerst ruimer te leven na zijn studie en begon op zijn 35e na te denken over zijn toekomst. Hij ging toen wel meer per maand beleggen, namelijk EUR 200,- . Wat zou het verschil zijn op hun 67e levensjaar?

Start vermogensopbouw
Max: 25e
Christiaan: 35e

Eerste inleg
Max: EUR 1.000,-
Christiaan: EUR 1.000,-

Per maand inleg in offensieve portefeuille:
Max: EUR 150,-
Christiaan: EUR 200,-

Eindbedrag op 67e:
Max: EUR 357.000,-
Christiaan: EUR 241.000,-

Max zou op z'n 67e EUR 116.000,-  (!) MEER hebben door MINDER geld per maand opzij te leggen maar door hier wel EERDER mee te beginnen. Dat betekent voor Max al snel 1 of 2 jaar eerder kan stoppen met werken, de hypotheek versneld aflossen of de kinderen helpen aan een hypotheek etc. In de grootte van de bedragen zie je overigens de kracht van periodiek beleggen (en blijven beleggen, elke maand weer).

Vroeg beginnen en vervolgens niet stoppen met beleggen, leidt tot een hoger welvaren en welzijn. Beleggen is nooit een doel op zich maar moet in het teken staan wat echt belangrijk is; studie kinderen, eerder stoppen met werken, wereldreis, inkoop van zorg voor later, behoud van familiekapitaal etc.

OAKK is ervan overtuigd dat de financieel adviseur bij uitstek de persoon is om de klanten op tijd mee te nemen in deze financiële reis . Het leidt tot tevreden klanten en belangrijk, een adviseur heeft wezenlijke invloed op het welvaren van de klant.

OAKK introduceert nieuwe tariefstructuur

De beheeroplossingen van OAKK zijn aantrekkelijk voor kleine en grote vermogens omdat de spreiding van de OAKK portefeuilles ongeëvenaard is over markten (meer dan 300), regio's (over de hele wereld), methodieken (traditioneel en skills) en effecten (meer dan 10.000).

De aantrekkingskracht voor grotere vermogens wordt dit kwartaal verder ondersteund door een nieuwe tariefstructuur waarbij de grootte van het vermogen meer invloed heeft op de hoogte van de kostenvergoeding. Deze tariefstructuur gaan we ook invoeren voor bestaande klanten. Dit zal nooit negatieve gevolgen hebben voor de klanten.

In de adviseursportal vindt u een overzicht van alle tarieven.

Update van OAKK Portals

OAKK ontwikkelt voortdurend haar portals met innovatieve inzichten. Wij gebruiken tevens feedback van jullie om nieuwe ontwikkelingen door te voeren.Vorige maand is er een nieuwe release gelanceerd. We hebben slimme veranderingen doorgevoerd in de OAKK portals. Deze zijn met name gericht zijn op het efficiënter maken van het ’onboarden’. De logica van het invulproces is verbeterd en de verplichte informatie met betrekking tot de financiële positie van de klant is eenvoudiger.

Waarom trendvolgend beleggen werkt

Vergelijkbaar met factoren in markten die beter bekend staan, zoals marktkapitalisatie en waardeaandelen, laat de factor tijdreeks momentum historisch gezien beter dan gemiddelde resultaten zien. Deze factor, ook wel trend momentum of trendvolgend genoemd bestaat sinds 1980 en profiteert van opgaande markten door long posities en neergaande markten door shortposities. Het academische bewijs laat zien dat toevoeging van een dergelijke strategie, zoals Windmill Trend Evolution en AHL Trend, in een portefeuille het totale risico/rendement van de portefeuille verbetert.

Goed voor adviseurs te weten is dat de lengte van dalingen zoals in februari jl. veelal te kort zijn om de positionering van 'long' naar 'short' te draaien. Immers, geheel 2017 was een positieve opgaande trend in markten en waren trendvolgende beleggingen als zodanig ook 'long' gepositioneerd. Pas bij een voortdurende daling, en dat is vooralsnog niet gebeurd, zal de bescherming van trendvolgend beleggen tot zijn recht komen. Lees ook hier dit artikel van Larry Swedroe - partner bij The BAM Alliance over trendvolgend beleggen.

Auteur


Willem Johannesma
Willem heeft vanaf december 1989 tot 2003 gewerkt in particulier vermogensbeheer bij vooraanstaande private banks. In 2003, na de dotcom-crisis, heeft hij samen met Arthur Hopstaken het bedrijf Hopstaken Johannesma & Co opgericht, het huidige HJCO Capital Partners.

ALLE NIEUWSBERICHTEN

SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft vermogensbeheer, de OAKK tool, en andere interessante onderwerpen. Zonder dat wij u spammen.