Willem Johannesma en Arthur Hopstaken van alternatives-specialist HJCO, hebben samen met voormalig voorman van planners-vereniging FFP, Marc van Poeteren, een platform gelanceerd waarop financieel adviseurs terecht kunnen voor alles-in-een beheerportefeuilles voor hun klanten.

Instappen kan vanaf een eenmalige inleg van 1000 euro en 100 euro per maand.

Volgens het drietal is er grote behoefte onder financieel adviseurs en planners aan een one-stop-shop voor de beleggingen van hun klanten voor specifieke doelen zoals pensioen. Zij kunnen zichzelf dan volledig richten op het bredere financiële plaatje van de klant en de daarbij behorende financiële planning.

De ambities van het nieuwe bedrijf: OAKK Solid Investment Solutions zijn groot. ‘Uiteindelijk willen we rond de miljard euro onder beheer hebben’, zegt Van Poeteren in gesprek met Fondsnieuws over het nieuwe initiatief. Van Poeteren nam in augustus vorig jaar afscheid als voorman van de Federatie van Financieel Planners, momenteel is hij wel nog voorzitter van de Financial Planning Standards Board Europe, een Europese koepel voor financieel planners. Maar zijn eerste termijn daar loopt later dit jaar af. ‘Met OAKK willen wij adviseurs en hun klanten ‘ontzorgen’ op het gebied

van vermogensopbouw. Dat doen wij door heel stabiele beheerportefeuilles aan te bieden gericht op vermogensgroei, in vier risicoprofielen - mogelijk volgt er later nog een vijfde.’

Risico’s dempen

De portefeuilles beleggen grofweg voor 75 procent in aandelen- en obligatietrackers van BlackRock en Dimensional en voor maximaal 25 procent in alternatieve strategieën zoals trendvolgende CTA’s en arbitrage-fondsen. Dit gedeelte is puur bedoeld om het risico van de portefeuilles te dempen ‘Wij bieden portefeuilles met een lager risico, maar een minimaal gelijke sharpe-ratio als de benchmark. In de praktijk winnen we hiermee door minder te verliezen’, licht Johannesma toe.

Hier komt bij dat wie minder te maken heeft met scherpe dalingen van zijn portefeuille, minder geneigd zal zijn op de bodem van de markt uit te stappen en als gevolg hiervan meer vermogen opbouwen, zo is het idee.

De naam OAKK - als in eik in het Engels, maar dan met dubbel K - moet dit ook uitdragen. Deze verwijst naar ‘een oersolide diepgewortelde eik’.

De portefeuilles van OAKK zijn niet direct beschikbaar voor klanten, maar alleen via een financieel adviseur. Wie er geen heeft, kan op het platform zoeken naar een adviseur in de buurt. Het vermogensbeheer gebeurt vervolgens volledig onder de vergunning van OAKK Beheerd Beleggen, een handelsnaam van HJCO.

Het platform is sinds eind juni vorig jaar live en tot nu toe zijn er ‘ruim 70’ adviseurs die klanten op het platform hebben ondergebracht. Hoeveel vermogen er inmiddels onder beheer is, willen Johannesma en Van Poeteren echter niet zeggen. ‘Wij bereiken ze nu nog vooral door mond-op-mond reclame, maar zullen meer naar buiten gaan treden.’ Als voormalig FFP-voorman heeft Van Poeteren een groot netwerk in de financiële advieswereld en als voorman van de Europese koepel weet hij ook goed wat er internationaal speelt.

Van Poeteren: ’Het managen van de vermogensopbouw van klanten en het levenslang monitoren daarvan, is voor financieel adviseurs gewoon een heel mooi doorlopend business-model. Mensen zullen steeds meer zelf vermogen moeten opbouwen, maar hebben vaak geen idee hoe ze dat het beste kunnen doen. Veel adviseurs willen hier ook zelf hun handen niet aan branden. Hiervoor kunnen ze nu terecht bij ons.’

Kosten

Klanten kunnen kiezen voor een vaste of een meer variabele fee. De vaste fee bedraagt 0,8 procent per jaar inclusief, transacties en depotkosten, maar exclusief onderliggende fondskosten. De variabele fee bedraagt 0,5 procent, exclusief fondsen, plus 0,5 procent als het rendement de afgelopen 12 maanden hoger dan nul is geweest en de sharpe-ratio hoger is geweest dan de benchmark.

Er zijn geen geldstromen tussen de adviseurs die van het platform gebruik maken en OAKK, benadrukt het bedrijf. Wel wordt er een document verstrekt waarin onder meer staat wat een ieders verantwoordelijkheid is.

Het vorig jaar gelanceerde vermogensbeheerconcept voor alternatieve beleggingen van HJCO bestaat ook nog steeds. Het huidige initiatief is geen vervanging daarvoor, zegt Johannesma. Het heeft een heel verschillende doelgroep. Hoeveel geld hierin zit, wil hij echter ook niet naar buiten brengen.

Daarnaast heeft HJCO een platform voor alternatieve beleggingen en is het eigenaar van de alternatieve Windmill-fondsen. Momenteel is er één Windmill-fonds opgenomen in de beheerportefeuille van OAKK ‘omdat dit momenteel de beste CTA is die er wereldwijd te krijgen is’, zegt Johannesma. Dit fonds beslaat momenteel zo’n 3 tot 4 procent van de portefeuilles.

Auteur


Willem Johannesma
Willem heeft vanaf december 1989 tot 2003 gewerkt in particulier vermogensbeheer bij vooraanstaande private banks. In 2003, na de dotcom-crisis, heeft hij samen met Arthur Hopstaken het bedrijf Hopstaken Johannesma & Co opgericht, het huidige HJCO Capital Partners.

ALLE NIEUWSBERICHTEN

SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft vermogensbeheer, de OAKK tool, en andere interessante onderwerpen. Zonder dat wij u spammen.